tirsdag 14. september 2010

Slappe sosialdemokrater

Arbeiderpartiets partiprogram inneholder klare vedtak om ME.

Under Arbeiderpartiets partiprogram, Kapittel 5, Dele: Velferd og rettferdighet, En helsetjeneste i front, står det:

Arbeiderpartiet vil:
støtte forskning på ME / kronisk utmattelsessyndrom, og la ME-pasienter få dekket utgifter til medisinsk behandling i utlandet fram til tilfredsstillende medisinsk behandling er etablert i Norge.

“Jeg sendte inn fire forslag i forkant av årets landsmøte i Arbeiderpartiet. Et av dem ligger nå an til å bli vedtatt av landsmøtet - og alle pasienter med ME/kronisk utmattelsessyndrom har stor grunn til å glede seg!”, skrev fylkespolitiker for Hedmark Ap, Bjørn Jarle Røberg-Larsen på sin blogg i april 2009.

Etter at vedtaket ble innviglet kan det virke som politikerene har fått et snev av ME, det har vært helt stille om ME-vedtaket fra arbeiderpartiet.

I August stilte Kirsten Nakken Bjørn Jarle Røberg-Larsen et par spørsmål for å høre hvordan vedtaket lå ann.

“Kan du huske dette vedtaket? Jeg lurer på om det skjer noe på det området. Får behandling av den belgiske professoren Kenny De Meirleir og har svært høye utgifter til lab.tester og medisin. Sykdom er påvist og medisinen hjelper, men har havnet i et økonomisk mareritt. Trodde at det var kun et tidsspørsmål om et vedtak i Stortinget. Alle partier har vært så enige om at ME syke må hjelpes og jeg trodde dette ville også bli vedtatt i Stortinget. Kan du si noe om det skjer noe snart?
På forhånd takk!
Vennlig hilsen Kirsten .

Bjørn Jarle Røberg-Larsen 21. august kl. 23:55 Rapporter
Hei!

Det ble tatt inn i programmet for Ap i inneværende stortingsperiode. Det betyr at Arbeiderpartiet skal jobbe for å gå gjennomslag – men det er ikke gitt at man får flertall. Det naturlige er å gjøre endringer to steder: Økonomien styres gjennom statsbudsjettet, og utenlandsbehandlingen gjennom forskriften for dekning av pasientutgifter.

Du er klar over at Kenny De Meirleir nå også reiser til Norge, slik at du ikke trenger reise utenlands for å få behandling hos ham?

Jeg har dessverre hatt hendene litt for fulle på andre fronter en stund til å følge opp overfor helseministeren og øvrig politisk ledelse på dette punktet, men har ambisjoner om å gjøre det relativt snart. Uansett burde Aps helsepolitikere på Stortinget være interessert i å følge opp saken – men det er godt mulig at noen “påminnelser” kan være til hjelp.

Mvh
Bjørn Jarle

Norges ME-forening følger opp saken. I går skrev foreningen ved generalsekretær Ellen V. Piro et åpent brev til alle medlemmene av Helse- og omsorgskomiteen og Arbeids- og sosialkomiteen, med kopi til Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet der de blant annet minner om ap’s vedtak og konsekvent ber om at ME-pasienter skal få støtte til utenlandsbehandling frem til tilfredsstillende medisinsk behandling er etablert i Norge. Foreningen minner også om at “Få meg frisk!” vises på stortinget 13. oktober.

Norges ME-forening vil gjennom dette åpne brevet etterlyse handling i forhold til Arbeiderpartiets vedtak fra 2009 slik det er beskrevet ovenfor. Foreningen har forventninger til at Arbeiderpartiets komitémedlemmer skal jobbe konkret og aktivt med denne saken slik at den politiske ledelsen i flere relevante departementer kan ta initiativ til en regelendring som fører til en bedret situasjon for ME-pasienter i Norge.

Brevet kan du lese på Facebook-siden til Norsk ME-forening eller Rutts tankespinn og ME-nyheter

“Uansett burde Aps helsepolitikere på Stortinget være interessert i å følge opp saken – men det er godt mulig at noen “påminnelser” kan være til hjelp”, skrev Røberg-Larsen til Nakken. Kanskje det vil skje noe mer rundt vedtaket nå som Norges ME-forening har tatt saken i egne hender?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar