torsdag 10. mars 2011

Norsk forskning på ville veier

Vegard Bruun Wyller, overlege og førsteamanuensis dr. med, Kvinne- og barneklinikken ved OUS Rikshospitalet har snekret sin egen teori om ME. Med økonomisk støtte fra norsk helsevesen vil han nå prøve ut teorien sin på norsk ungdom.
120 ungdommer på 12-18 år vil være forsøkskaniner for legemiddelet klonidin (Catapresan®) som hemmer sympatisk nerveaktivitet.


Funnene kan forklares av en vedvarende kroppslig stressrespons. Dette fenomenet, som er velkjent fra dyreeksperimentelle studier, betegner en tilstand der kroppens «alarmsystemer» er aktivert på en måte som ikke harmonerer med den situasjonen individet befinner seg i. Det er ikke avklart om en vedvarende kroppslig stressrespons er et sentralt element ved CFS/ME, slik vi har foreslått, eller om det er et ledsagerfenomen uten nærmere betydning, sier Wyller. Les hele artikkelen.
Lillestrøm Helseklinikk er så vidt jeg vet det eneste fagmiljøet som har spesialisert seg på behandling av ME-pasienter i Norge. Ut fra det de finner hos pasientene- for eksempel soppinfeksjoner, virus, parasitter, dysbiose i tarm, ubalanser i tarmbakteriene, lekk tarm, borelia, tungmetallforgiftninger, matintoleranse eller fruktose- og laktoseintoleranse forsøker de å finne en individuelt tilpasset behandling, ofte bestående av antibiotika, probiotika, vitaminer eller mineraler. Behandlingen har vist seg å være gunstig for svært mange pasienter.
At norsk helsevesen velger å gi midler til et forskningsprosjekt som omhandler en udokumentert og utgått teori om ME fremfor å gi midler til for eksempel Lillestrøm Helseklinikk kan være vanskelig å forstå.

2 kommentarer:

  1. Ha ha, dette bildet får meg bare til å le!

    Men fra spøk til alvor: synes at Wyller sier en del bra ting ( han forklarer ofte til media at ME er en veldig alvorlig sykdomm o.l.), men han har hengt seg veldig opp i denne stressteorien. Det er jo naturlig at en ME-pasints kropp er stressa så syk som den er, men tror nok heller at det er et ledsagerfenomen ja som følge av magnesiummangel m.m.
    DET ER IKKE STRESSET SOM GIR SYKDOMMEN, DET ER SYKDOMEN SOM GIR STRESSET!! ( måtte bare si det,ha ha! )

    SvarSlett
  2. Det er bra Wyller har fått med seg at ME er en alvorlig sykdom, men den stressteorien hans er ganske useriøs...

    SvarSlett