fredag 10. desember 2010

Helsedirektoratet forbyr ME-syke å gi blod

I dag sendte helsedirektoratet ut et brev til alle blodbankene i Norge, der de skriver at pasienter med diagnosen ME/CFS ikke er godkjent som blodgivere.

«helsedirektoratet har funnet behov for å presisere dagens regelverk for blodgivning, som innebærer at ingen som føler seg syke skal gi blod. Av dette følger at pasienter med diagnosen ME/CFS ikke skal aksepteres som blodgivere»

1248356400000_20090723-074_2722724708x708r

Tidligere var det regelen «ingen som føler seg syke skal gi blod» som var gjaldt. Men mange ME-syke, deriblant meg selv, har blitt fortalt av leger og helsepersonell at de er psykisk syke og har blitt ønsket velkommen av blodbankene som blodgiver. Mange ME-syke har deltatt på såkalte Lighting Process-kurs der de blir fortalt at sykdommen er innbilt og blir bedt om å ignorere symptomene og se på seg selv som friske.

Det er et skremmende antall ME-syke som har testet positivt for XMRV, også i Norge. I tillegg er det også flere friske mennesker som har testet positivt.

23. august i år publiserte forskere fra the National Institute of Health, The Food and Drug Administration og Harvard Medical School en studie som viste sammenheng mellom ME og en virusfamilie kalt MLV. MLV er beslektet med XMRV-viruset. Forskerne fant MLV-relaterte virus i blodcellene til 32 av 37 ME-pasienter. Hos friske mennesker fant de MLV bare hos 3 av 44.

XMRV og MLV er begge retrovirus, fra samme familie. Fra tidligere kjenner vi bare til to retrovirus hos mennesker. HIV som fører til AIDS og HTLV som forårsaker leukemi og lymfekreft. Virusene i MLV-gruppen fører til leukemi og nevrologisk sykdom hos dyr.

Det antas at rundt 20 millioner mennesker verden over er smittet av XMRV-viruset, uten å være klar over det. Dr. Mikovits kan fortelle at XMRV-viruset har lang latenstid. Man kan gå i lang tid med viruset i kroppen før det bryter ut, og risikere å smitte andre ved blant annet blodgivning.

Forskerne er fortsatt usikre på om XMRV er en direkte årsak til ME/CFS, eller om det kun skaper immunsvikt, på lik linje med HIV-viruset.

Foreløpig er det ikke mulig å teste seg for XMRV i det offentlige helsevesenet, og det vil dermed ikke være mulig å stoppe all smitte av XMRV via blodbankene, men det er allikevel et stort skritt at Norge, som blant annet USA, Malta og Storbritannia har gjort for lengst, endelig har satt opp forbud mot å gi blod for ME-pasienter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar